Weten wat je talenten zijn voorkomt een bore-out

Weten wat je talenten zijn voorkomt een bore-out

Uitvalsverschijnselen, vastlopen, je steeds verder terugtrekken en gevoelens van onmacht en onzekerheid ervaren. Dat klinkt heftig en dat ís het ook. Toch zijn het gevoelens die voorkomen bij mensen die last hebben van een burn-out of bore-out. Wat betekenen deze termen voor de mens die het overkomt en hoe ga je de negatieve gevolgen ervan tegen?

Bore-out: extreme verveling op je werk

Daar waar de burn-out inmiddels een bekend begrip is, blijkt de term bore-out dat nog niet voor iedereen te zijn. Een bore-out komt voor bij mensen die zich onvoldoende uitgedaagd voelen in hun werksituatie. Vaak vervelen ze zich, soms tot in het extreme. Dit speelt overwegend bij beroepen waar in hoge mate sprake is van routinematig werk of werk dat duidelijk onder het niveau van de medewerker ligt. Het gevolg? Vermoeidheid en soms zelfs depressiviteit.

Het verhaal van Henk: gelukkig in het plastic

Andersom kan ook het geval zijn, zo blijkt uit het verhaal van Henk Minnen, (team)coach, en assessor binnen Triple Balance. ‘Toen ik tiener was, werkte ik in een plasticfabriek. Mijn taak? Die bestond uit het vastzetten van hengsels aan plastic tasjes. Ik vond het harstikke leuk en had het prima naar mijn zin. Het repeterende, voorspelbare karakter van het werk vond ik erg prettig. Tot mijn omgeving me vroeg of mijn werk niet saai was. En eentonig’, aldus Henk. ‘Blijkbaar was er iets mis met mij. Want hoe kon ik dit geestdodende werk (althans volgens mijn omgeving) anders leuk vinden?’

Kies het juiste pad. Jouw pad

Het is een verhaal zoals er zovelen zijn. Het blijkt soms lastig om te luisteren naar die interne stem die je vertelt over welke talenten je beschikt. Het kennen van je talenten en het accepteren daarvan is een groot goed. En door op deze manier naar jezelf te kijken, help je tegelijkertijd ook het team waarin je acteert. Je doet immers waar je goed in bent en dús gelukkig van wordt. Dat straalt vervolgens af op je omgeving. ‘Het heeft voor mij persoonlijk best lang geduurd voor ik besefte wat ik wilde en over welke talenten ik beschikte. Nog altijd kan ik starten en als een soort dieseltje doorgaan. Het betekent ook dat ik nog altijd niet zo houd van plotselinge veranderingen. Ik gun het iedereen om deze zoektocht, liefst samen met een coach, betrokken werkgever of naaste, aan te gaan, want het brengt ultiem geluk om jezelf door en door te kennen. Het is alsof de wereld opnieuw aan je voeten ligt en jij met je volle bewustzijn bepaalt welk pad naar geluk je gaat bewandelen. Zo voorkom je bore-out.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *