Wat is jouw talent?

Als je iemand tijdens een voorstelrondje vraagt: “Wat is jouw talent?” blijken er nogal wat mensen te zijn die het lastig vinden om te delen wat hun talenten zijn. Een gemiste kans, want jezelf goed profileren gaat een stuk makkelijker als je weet wie je bent en wat je goed kunt.

Wat maakt jou uniek?

Mensen zien lang niet altijd (de waarde van) hun eigen talenten. Vaak als je ergens goed in bent vind je dat heel vanzelfsprekend en geef je het zelf maar weinig aandacht. Terwijl het een ander wél opvalt. Denk bijvoorbeeld aan je stiptheid, omdat je het belangrijk vindt om altijd op tijd te zijn. Of aan je vermogen om je snel aan te passen als een project anders loopt dan verwacht. Terwijl jij niet eens stilstaat bij dit talent, omdat je het van nature bezit, kan het grote bewondering opleveren bij collega’s die moeite hebben om op tijd te komen of stress krijgen van plotselinge veranderingen. Als je beseft welke eigenschappen jou uniek maken, dan kun je kleur bekennen; je staat ergens voor en dat maakt je herkenbaar en geeft jouw profiel waarde.

Zie jij de sprankel bij je collega’s?

Wanneer mensen het lastig vinden om hun talenten te delen, kan bescheidenheid daarbij een rol spelen. Ook een gebrek aan herkenning, inzicht en erkenning spelen een rol. Daarom gaan wij vanuit Triple Balance juist dat gesprek aan om te ontdekken wie iemand is en welke waarden en motivaties iemand drijven: we ontdekken met elkaar wat iemand uniek maakt. Het kennen van je talenten is helpend voor de mensen om je heen. Niet alleen in privé, maar ook zakelijk: doen waar je goed in bent vermeerdert ook jouw waarde voor de organisatie. En werkgeluk verhoogt je motivatie. Dus als je als HR-manager ziet dat iemand vastloopt in zijn werk, ga dan in gesprek met elkaar. Laat de ander delen waar hij of zij energie van krijgt en waarvan niet. Wanneer de ogen beginnen te stralen, dan weet je dat je goed zit. Want als je werkt vanuit je talent ga je vanzelf stralen.

Ken je talenten in je team

Ieder individu heeft talenten en hoe zorg je er nu voor dat deze talenten in je team tot uiting komen? Vanuit Triple Balance leveren wij daar een taal voor aan, één gezamenlijke taal. Want die heb je nodig om miscommunicatie en mismatches te voorkomen. Het voorkomt bijvoorbeeld een ongewenste situatie waarbij jij als leidinggevende een snelle projectupdate verwacht, terwijl de betrokken collega er een gedetailleerd onderzoek van drie dagen aan wijdt. Door de talenten van mensen te kennen, kunnen ze op de juiste plek binnen je organisatie worden ingezet. En dan? Dan komt niet alleen hun talent tot uiting, maar blijven ze ook duurzaam inzetbaar. ‘Win-win’ zeggen wij dan.

Wil jij verder praten? Neem even contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *