Talent prestatiemodel geeft inzicht in baan - Triple Balance

Waar wacht je nog op? Haal het beste uit je loopbaan!

Ken jij veel mensen die makkelijk hun loopbaanwensen uitspreken? Of die actief hun carrière uitstippelen? Vast niet, veel werknemers zijn op dat gebied terughoudend. Het liefst laten ze alles bij het oude, terwijl een stemmetje diep van binnen aangeeft dat ze best wat anders zouden willen. Mensen laten zich vaak leiden door hun angst voor (te grote) verandering en weten niet waar ze moeten beginnen. Niets is makkelijker dan genoegen te nemen met wat je hebt… Wat een gemiste kans! Doodzonde toch als mensen zich niet lekker in hun functie voelen en gedemotiveerd hun tijd uitzitten?

Waarom coaching niet altijd hoeft te leiden tot een andere baan

Een belangrijk reden om niet te veel te veranderen aan onze stabiele werkomgeving is onze diepgewortelde basisbehoefte aan veiligheid. Onbewust doen we er veel voor om dit gevoel te behouden. Een andere reden is dat we ons vaak identificeren met ons werk. En daarom voelt loslaten wat je doet, vaak als loslaten wie je bent. En dat roept logischerwijs weerstand op. Zelfs als een baan niet (meer) bij je past.

Met inzicht in je talenten pak je de regie terug

Toch ligt werkgeluk vaak dichterbij dan je denkt. Meestal denken we te groot. Dat wakkert angst aan; we raken verlamd en durven geen actie meer te ondernemen. Niet elk loopbaantraject hoeft uit te lopen op een nieuwe functie, in een nieuwe omgeving. Ook kleine aanpassingen hebben vaak een positief effect op iemands werkgeluk. Meestal is het een kwestie van het kennen van je eigen kwaliteiten. Door inzicht in je talenten pak je de regie terug over je eigen loopbaan. Weten wat je kunt, begint bij onderzoeken wie je bent.

Loopbaancoachtraject

Een mooi voorbeeld kwam onlangs nog op mijn pad, tijdens een loopbaancoachtraject. Een dame vroeg mij haar te helpen bij de zoektocht naar een andere baan. Waar ze moest beginnen en wat haar mogelijkheden waren, wist ze niet. Maar ze was er zeker van dat ze een andere baan zocht, in een andere omgeving. Ze stond zelfs open voor een carrière switch.

Stralende ogen en nieuwe energie

We startten het traject met het vinden van antwoord op de vraag: Wie ben ik? Gevolgd door ‘Wat kan ik?’, om inzicht te krijgen in haar talenten en daarmee haar persoonlijkheid en unieke waarde. Omdat niet iedereen hetzelfde verstaat onder een bepaald woord hebben we het Triple Balance talent prestatiemodel toegepast. Hierdoor herkende de deelneemster zich snel in haar profiel en zag haar potentieel en mogelijkheden. Een inzicht dat haar zoveel helderheid en zelfvertrouwen gaf; voldoende om binnen haar huidige organisatie rollen op te pakken, die ze eerder had afgewezen, uit angst voor het onbekende en haar eigen kunde. Uiteindelijk maakte ze met stralende ogen en nieuwe energie een nieuwe stap, die veel minder groot bleek dan gedacht.

Betere verhouding tot huidige werk

Dit praktijkvoorbeeld toont aan dat we meer invloed hebben op angst voor verandering dan we zelf denken. Maak het klein(er). Ik weet uit ervaring dat het resultaat van coaching zeker niet altijd hoeft te leiden tot een zoektocht naar een andere baan. Door inzicht te krijgen in wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, ben je in staat om betere keuzes te maken. Met behoud van je identiteit ga je op zoek naar datgene wat bij jou past. En ja, soms leiden deze nieuwe inzichten naar een andere baan in een andere omgeving. Maar even vaak zorgt coaching tot een betere verhouding met het huidige werk. Denk aan een verdieping van je functie, of het inzetten van je talenten binnen een andere afdeling, of een andere rol in de organisatie.

Kortom

Pak weer regie over je eigen loopbaan. Laat geen kansen aan je voorbijgaan, omdat je bang bent voor verandering of door gebrek aan inzicht in je eigen talenten. Maak het onbekende bekend en maak het klein. Zo kan ook jij plezier hebben in het werk dat je doet.

PS: wil je meer weten over het TripleBalance talent prestatiemodel? Neem dan contact met me op!

Kim Heerink

 

Kim Heerink
Coach en assessor bij Triple Balance

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *