SLIM investeren in je mensen!
Elke werkgever en HR-professional van een snelgroeiend bedrijf wordt ermee geconfronteerd: talentvolle medewerkers, die ook nog eens passen binnen het team, zijn te vinden als een speld in een hooiberg. Het werven is een hele klus en kost veel inspanning en tijd. Daarom is het zo belangrijk goede medewerkers te behouden en ze ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Hoe kun je daar als bedrijf voor zorgen? Het liefst wil je dat jouw mensen regie nemen over hun eigen ontwikkeling, maar hoe pak je dat aan? En, niet onbelangrijk, hoe zorg je ervoor dat hun talent rendement oplevert en dat ze de juiste bijdrage blijven leveren?
3 succesfactoren om je medewerkers te binden en te boeien en een ‘rode draad’
Als jouw bedrijf in een groeispurt zit en alle aandacht gaat naar de corebusiness, dan is het vertrek van goede medewerkers een hele zorg. Het verschuift de aandacht en legt nog meer druk op de rest van het team en management. Voordat iemand is gevonden en ingewerkt gaan er maanden voorbij. Een hele investering die wellicht de groei belemmert. Als je kunt voorkomen dat mensen ’te snel’ vertrekken, is dat pure winst. Je kunt op tijd schakelen als je aan ziet komen dat mensen hun loopbaan elders willen voortzetten.
Vanuit onze ervaring zien we dat elk groeiend bedrijf vroeg of laat drie succesfactoren moet implementeren om goede werknemers te behouden, en te laten groeien:
1) Maak verwachtingen helder en geef perspectief
Mensen willen graag weten wat ze in huis moeten hebben voor een baan en waar ze zich in kunnen ontwikkelen. Weten jouw medewerkers waar ze aan moeten voldoen? Is de verwachting van de functie duidelijk genoeg? En wat is er eigenlijk voor nodig om naar een andere positie binnen het bedrijf te groeien? Is dat eenmaal helder dan weten werknemers wat ze moeten doen om waardering te krijgen en hoe ze zich kunnen ontplooien. Bij een ambitieuze club bouwkundigen en architecten bleek bijvoorbeeld dat het geven van ontwikkelingsperspectief van junior naar medior en senior een boost gaf in de energie en betrokkenheid van medewerkers. Met hun ontwikkelingsdoelen willen ze nu allemaal naar hun volgend niveau groeien.
2) Maak medewerkers eigenaar van hun eigen ontwikkeling
Misschien ken je de uitdrukking ‘wanneer je faalt om te plannen, dan plan je om te falen’? Met andere woorden: doelen stellen voor een ander werkt niet! Belangrijk is om het gevoel van betrokkenheid van je medewerkers te verhogen. Dit doe je door ze in ‘ontwikkeling’ te brengen en ze eigenaar te laten zijn van hun eigen leer- en ontwikkeldoelen.
3) Vraag, geef en ontvang actief samen feedback
Transparantie over doelen en de voortgang daarvan is dé basis voor een goed gesprek over ontwikkeling. Hiermee creëer je een cultuur van groeien en leren. Medewerkers maken hun ontwikkelplannen kenbaar aan anderen en committeren zich eraan. En dat zorgt weer voor verbinding onderling.
En de rode draad?
Er is één ‘rode draad’ die alle punten met elkaar verbindt; TALENT. Talent zet mensen in beweging en maakt ontwikkeling haalbaar. Wanneer talent wordt gezien zorgt dat voor een gevoel van waardering, waardoor het werkgeluk wordt vergroot. Geen enkel bedrijf kan hieraan voorbijgaan!
Vraag subsidie aan om jouw personeel te ontwikkelen
Misschien denk je: klinkt allemaal mooi, maar ik heb er helemaal geen middelen voor. Heb je wel eens gehoord van de SLIM subsidie? SLIM staat voor Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. De subsidie is bedoeld voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen. Met deze subsidie wil het kabinet leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend maken. Dus wil je serieus werk maken van bovenstaande drie succesfactoren dan kun je tot 80% vergoed krijgen!
Kortom…
Focus niet alleen op groei van je business. Werk preventief aan een cultuur van eigenaarschap, talentgericht werken, doelen stellen en halen, en richt je HR-cyclus in op basis van eigen regie. Zo voorkom je vroegtijdig vertrek en verhoog je de betrokkenheid van je medewerkers.
PS: Meer weten? Meld je aan voor een gratis adviesgesprek.
Niels IJpma
Management consultant en trainer Triple Balance
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!