Triple Balance begeleidt Kikkoman van sturend leiderschap naar coachend leiderschap
Zeg je sojasaus, dan zeg je Kikkoman. En dat is niet zo gek, wanneer miljoenen mensen overal ter wereld je product kennen en gebruiken. Met meer dan 7000 werknemers wereldwijd is het Japanse Kikkoman wereldmarktleider van natuurlijk gebrouwen sojasaus. Vanuit het Nederlandse Hoogezand-Sappemeer wordt heel Europa, en een toenemend aantal landen daarbuiten, voorzien. Een snel groeiend, succesvol bedrijf dat zijn aandacht vestigt op goed leiderschap.
Een grote stap
“Goed leiderschap gaat voor mij samen met LEAN, openstaan voor ontwikkeling en sturen op taken en verantwoordelijkheden”, zegt Anneke van Kroenen – Assistent Manager Operations. Met een hoofdzakelijk Japans management was het leiderschap voornamelijk prestatiegericht en werd er gestuurd op regels en toezicht. Anneke werd twee jaar geleden aangenomen om samen met de Manager Operations en HR hier verandering in te brengen.
“Een hiërarchische organisatie veranderen naar zelforganiserende teams is niet makkelijk; daar is vertrouwen voor nodig en een totaal andere leiderschapsstijl dan wij hier gewend waren. Van directief naar situationeel leiderschap is een grote stap, maar die hebben we met behulp van Triple Balance weten te maken.
Training op maat
Anneke kende Triple Balance vanuit haar werkverleden en heeft reeds meerdere succesvolle projecten met hen gedraaid. “Ik denk zelfs dat Niels en Bart mij misschien wel beter kennen dan ikzelf “, zegt Anneke. Waar Triple Balance zich volgens haar gelijk onderscheidt is dat ze zich écht in de organisatie verdiepen voordat ze aan de slag gaan en in hun aanpak zeer praktijkgericht te werk gaan. Triple Balance combineerde voor deze opdracht de informatie uit de TMA’s en persoonlijke interviews met de leidinggevenden met de behoeften en uitdagingen binnen de organisatie in een training op maat: ‘Situationeel Leiderschap’.
“Ik denk zelfs dat Niels en Bart mij misschien wel beter kennen dan ikzelf “
One-of-the-guys
“Niet iedereen was voor de tijd enthousiast. Je kent dat wel, leiders die aangeven dat ze de training niet nodig hebben, het nut er niet van inzien: dat was mijn grootste zorg. Maar gelijk na tien minuten kreeg Niels iedereen mee. Hij zorgde voor een open sfeer, waarin mensen werden uitgenodigd om hun verhaal te vertellen en zich gehoord voelden, terwijl hij ze tegelijkertijd uitdaagde om op een andere manier na te denken. De voorbeelden waren zeer aansprekend en werden op een leuke manier gebracht. Hij ging niet als leraar voor de groep staan, maar was one-of-the-guys. Precies wat we op dat moment nodig hadden.”
Een taal
“Onze leidinggevenden waren gewend om te vertellen wat de mensen moesten doen. De training heeft ons geholpen meer in de faciliterende rol te gaan zitten.” Elke situatie vraagt om een andere leiderschapsstijl. Triple Balance heeft daarin inzicht gegeven en de verschillende ontwikkelingsfasen vertaalt naar de bijbehorende behoefte aan leiderschap. Hierdoor is het mogelijk één taal te spreken en kunnen de leidinggevenden taakgericht met de werknemers aan de slag. Waar het voor Anneke om draait is dat de operators en productiemensen fluitend naar het werk gaan. De beïnvloedingskracht die je hebt als leider om met de juiste coachende stijl mensen positief en enthousiast mee te krijgen in een bepaalde richting, dat was voor haar en haar team een échte eye-opener.
Boost
Er zijn inmiddels al grote stappen gemaakt op de weg van sturend naar coachend leiderschap, ook in de samenwerking tussen onderlinge afdelingen. Maar hoe goed de training ook is, je moet oefenen, oefenen, oefenen; het geleerde toepassen in de praktijk. Daar heeft Anneke haar persoonlijke missie van gemaakt.
“De training van Triple Balance heeft mij net even die boost gegeven op er nog dieper op in te gaan.”, vervolgt Anneke, “De volgende stap is de zelfsturende teams elkaar te laten beoordelen met een 360-graden-feedback, hoe mooi zou dat zijn?!”