Laat talent renderen

“Het is een gedegen methodiek en die mannen hebben een kwalitatief en inhoudelijk goed verhaal.”

Diensten

Het vertrouwen is terug

“Is dit niet gewoon een nieuw selectie- of beoordelingsmiddel?” Medewerkers van IT-distributeur TD Azlan keken de kat uit de boom toen er talentenevaluaties op het programma kwamen. Op een reeks overnames was een reorganisatie gevolgd en binnen het bedrijf was er een tijdlang weinig aandacht voor het individu geweest. “Nu is het vertrouwen grotendeels terug”, vertelt Bas Scheepens, directeur van TD Azlan.

TD Azlan in Bodegraven heeft ongeveer tachtig mensen in dienst. “Zoveel verschillen als je in een schoolklas ziet, zie je bij ons ook. We hebben echte IT’ers, die blij worden als ze ergens aan mogen knutselen, en salestijgers die warm lopen voor een bonus.”

Op de juiste plek

Na de overnames zette TD Azlan kpi’s neer om de prestaties te verbeteren. “Daar konden we van alles mee meten, maar cijfers zeggen niet of mensen juist die dingen doen die goed bij hen passen. Als iedereen zijn talenten en vaardigheden op de juiste plek in de organisatie zou inzetten, vaart de organisatie daar automatisch wel bij.”

Om inzicht te krijgen in welke talenten het bedrijf in huis had en welke waar nodig zijn, ging TD Azlan in zee met Triple Balance. “Waarom willen jullie dit, vroegen ze, en ze maakten ook direct duidelijk wat ze van ons verwachtten. Dat klinkt vrij klinisch, maar dat was ook nodig om iedereen mee te krijgen. Vervolgens zijn eerst de talenten van het MT geëvalueerd, waarbij het eerste leerpunt direct was: hoog scoren is niet goed, laag scoren niet slecht, het gaat om in beeld krijgen waar je talent zit.”

 

Verantwoordelijkheid dragen

Nadat het MT op deze manier ‘onder handen’  genomen was, kregen ze een persoonlijke terugkoppeling op de scores. “Dat is voor iedereen prettig: horen waar je goed in bent, waar je kracht in zit en misschien een beetje waar je uitdagingen liggen. Het accent lag duidelijk op de positieve punten. Een dergelijk gesprek legt de basis voor zelf verantwoordelijkheid dragen voor je eigen maatschappelijke carrière. We zijn er nu stuk voor stuk in getraind zo’n gesprek te voeren.”

Eerder al was het MT met Triple Balance aan de slag gegaan om talenten te koppelen aan functiebeschrijvingen waarna alle medewerkers een assessment hebben gedaan. Ook nieuwe medewerkers doen direct een talentenevaluatie. “Het MT heeft veel meer gereedschappen in handen om teams goed samen te stellen en in te zetten. Ze weten welke talenten medewerkers in huis hebben en wat de onderlinge balans is. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het wantrouwen nog niet bij alle medewerkers helemaal weg is, maar er zijn enorme stappen gezet.”

Mensen raken

Bas Scheepens durft Triple Balance van harte aan te bevelen. “Het is een gedegen methodiek en die mannen hebben een kwalitatief en inhoudelijk goed verhaal. Ze voelen bovendien zowel de groep als de individuen goed aan en weten coachend te handelen. Je ziet dat ze heel ervaren zijn en mensen weten te raken. Precies wat wij nodig hadden.”