Vind je het lastig iets nieuws aan te pakken? Triple Balance

Ontwikkel je zelfvertrouwen met een beetje lef, en een beetje muziek

Als coach zie ik vaak dat mensen het lastig vinden iets nieuws te durven doen. Ze komen bijvoorbeeld bij me om te leren spreken in het openbaar of vrij te leren zingen. Als specialist in muziek en coaching help ik dan met het verbeteren van hun houding en stemgebruik. Zo slagen mijn cliënten erin meer hun persoonlijke boodschap en persoonlijkheid te delen met anderen. Maar die stap in één keer zetten is erg spannend. “Zingen? Presenteren? Mij niet gezien!”

Wil jij een stap zetten buiten je comfortzone, maar durf je niet?

Om je te ontwikkelen, is het vaak nodig een nieuwe stap te zetten; een stap buiten je comfortzone. Maar zo’n stap zetten kan doodeng zijn. Misschien is het goed om te weten dat angst geen eigenschap is, maar een emotie: een automatische reactie van het brein op gevaar. Als je ondanks je angst toch durft te handelen, dan noemen we dat moedig of dapper gedrag. Door meer lef te tonen, kun je situaties aangaan die je eerder vermeed. Vaak oogst dat bewondering van anderen.

Muziek is zo’n krachtig instrument

Maar stel dat het je niet lukt om de stap te zetten, wat dan? Misschien is er iets dat je blokkeert, een obstakel uit het verleden? Als je via praten en analyseren niet verder komt, helpt het vaak om te bewegen. Dus stoppen met praten en iets gaan doen. Mijn methode is om mensen in beweging te krijgen met behulp van muziek. Voor mij heel vanzelfsprekend; ik ben grootgebracht met muziek. Muziek is zo krachtig: ik heb al vaak gezien dat mensen erdoor worden geholpen.

Muziek verbindt mensen met zichzelf

Denk bijvoorbeeld aan zingend door de kamer wandelen of samen trommelen. Je beweegt of trommelt jezelf los. De verbindende kracht van muziek is iets magisch. Mij heeft dat altijd geholpen en anderen kunnen dat ook ervaren. Door muziek verbinden mensen zich met zichzelf en dat helpt bij hun ontwikkeling. Het gaat erom niet te veel in je hoofd te zitten, je lijf te voelen en je bewust te worden.

Vergroot je zelfvertrouwen

Het mooie aan de combinatie van muziek en coaching? Het is een tool of taal die iedereen raakt. Als je in beweging wordt gebracht, denk je minder na. Je gaat uit je hoofd en je zelfvertrouwen groeit. Tot er een overwinning wordt geboekt op een manier die anders is dan je je had kunnen voorstellen. Je hebt iets gedaan, waarvan je dacht dat je het niet zou kunnen. Zo’n positieve ervaring doet iets met je zelfbeeld: je doorbreekt de vicieuze cirkel en vergroot je zelfvertrouwen. “Zo dat heb ik toch maar mooi gedaan!”

Falen is geen fout, maar een kans om lef te leren hebben

Wil je iets nieuws proberen en heb je last van gedachten als “dat is niets voor mij, dat kan ik niet”, dan is het goed om jezelf af te vragen wat er in jouw hoofd gebeurt. Is het echt, echt waar wat je denkt? Zet jezelf in de ontwikkelstand en maak de stappen klein. Wellicht met behulp coaching met muziek. En als je eenmaal de stap hebt gezet, wees dan trots op het feit dat je iets nieuws durft. Realiseer je dat falen geen fout is, maar een kans om lef te leren hebben. Als je valt is het niet erg. Je staat toch weer op.

PS: wil je meer weten over coaching met muziek? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

Rineke de Wit
Teamcoach Triple Balance gespecialiseerd in muziek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *