Veilige werkomgeving mbv loopbaancoaching - Triple Balance

Met energie en passie aan het werk? Zet je talenten in!

Als coach zie ik hoe mensen dagelijks hun werk doen. Ze doen wat ze moeten doen en reageren op datgene wat hen wordt gevraagd, op zich niks mis mee. Toch denk ik dikwijls ‘zit er niet meer in?’ Halen mensen echt het maximale uit zichzelf? Maken ze volledig gebruik van hun potentieel? Als ze ontdekken welke talenten ze in huis hebben en deze actief gebruiken, geeft dat enorm veel energie. Mensen die werken vanuit hun passie en drijfveren krijgen vleugels, en dát is natuurlijk wat je als werkgever wilt.

Ben je benieuwd waar jij vleugels van krijgt?

Medewerkers die met weinig puf en plezier hun werk uitvoeren, zijn vaak reactief, zonder dat stapje extra te zetten. Of het kost ze veel tijd en energie om resultaat te leveren. Tegelijkertijd zie je dat deze  mensen na een lange werkdag wel warmlopen voor hobby’s en nevenactiviteiten. Hoe dat komt? Omdat daar hun hart ligt. Ze zijn bezig met dingen die ze belangrijk vinden en waar ze zich helemaal in verliezen. Ze gebruiken hun talenten en dat geeft ze positieve energie!

Ontdek je talenten en zet ze in

Waarom zou je dat niet in je werk creëren? Durf jij als medewerker bloedeerlijk naar jezelf te zijn om te ontdekken waar je echt gelukkig van wordt? Het maximale uit jezelf halen is niet alleen meer verantwoordelijkheid krijgen of meer doen. Je haalt alles uit jezelf als je je talenten ontdekt en omarmt, en deze vervolgens inzet in je werk.

Loopbaancoach inzetten

Als leidinggevende of HR-manager is het ook belangrijk in de spiegel te kijken. Durf jij het gesprek aan te gaan met je medewerkers en te vragen of ze echt gelukkig zijn in hun baan? En durf je ze vervolgens het vertrouwen te geven en los te laten? Hiervoor is het belangrijk een veilige omgeving te creëren, waarin jouw medewerkers zich durven uit te spreken. Misschien willen ze zich ontwikkelen binnen het bedrijf? Of zoeken ze een andere werkomgeving? Zo’n veilige werkomgeving creëer je door bijvoorbeeld loopbaancoaches in te zetten, waarbij medewerkers hun drijfveren en talenten kunnen ontdekken en hun bijbehorende kwaliteiten.

Loopbaantraject

Een mooi voorbeeld is een loopbaantraject met een medewerkster, die al meer dan tien jaar bij een organisatie werkte. Gedurende haar loopbaan als adviseur bekleedde ze verschillende functies en wist haar werk altijd mooi met haar gezin te combineren. Toch knaagde er iets: na een werkdag was ze compleet uitgeput en bleef er weinig ruimte over voor haar gezin. Terwijl ze s’avonds nevenactiviteiten deed waar ze weer energiek vandaan kwam. Ze is toe aan iets nieuws, maar ja: wat?

Switch

Tijdens het loopbaantraject valt bij haar het kwartje: ze ontdekt wat haar talenten zijn en dat ze deze inzet bij haar nevenactiviteiten. Het kost haar geen energie, sterker nog, ze krijgt er energie van! In haar zoektocht zie ik dat ze een switch maakt. Van een bescheiden vrouw ontpopt ze zich tot een voortvarende en daadkrachtige dame, die netwerkafspraken regelt met personen die ze op voorhand niet kent. Zo mooi om te zien!

Durf eerlijk te zijn naar jezelf

Ze durft haar vleugels uit te spreiden en is volop aan het verkennen en ontdekken. Door haar talenten te omarmen en te benoemen, weet ze zich steeds krachtiger neer te zetten. Ook durft ze het aan om eerlijk naar zichzelf te kijken en te erkennen dat zij als universitair geschoolde eigenlijk veel gelukkiger is in een pragmatische functie waar ze kan aanpakken. Binnenkort start ze bij een nieuwe werkgever in een functie waar zij haar talenten kan inzetten.

Kortom…

Durf eerlijk te zijn. Is dit het werk waar je je bed voor uit wilt komen? Krijg je energie van jouw baan? Neem contact met me op als je wilt ontdekken wat jouw talenten zijn en hoe jij talentgericht kan werken om te gaan vliegen.

Maybelline Molensky
Coach en teamcoach bij Triple Balance

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *