• Hoe je regie over je eigen doelen voert door talentontwikkeling op creatieve wijze in te zetten!

Hoe je regie over je eigen doelen voert door talentontwikkeling op creatieve wijze in te zetten


Lees meer over training & coaching

“Door talentontwikkeling in te zetten, krijg je veel meer eigenaarschap over je eigen doelen. Omdat je inzicht krijgt in je voorkeursgedrag en dat van je teamleden. Daarbij kan creativiteit als een vorm van flexibiliteit fungeren als het moeilijk wordt en er aanpassing nodig is, en accuraatheid als de basis van realisme, duidelijkheid en consistentie waarmee de aanpak vorm gegeven wordt.” – Rineke de Wit

Rineke de Wit - Teamcoach

Rineke de Wit is teamcoach

In eerdere blogs hebben we het belang van talentontwikkeling besproken en hoe de Talenten Motivatie Analyse (TMA) hierin een mooie rol kan spelen. Het verkrijgen van inzicht in je eigen talenten en valkuilen, en ook die van je collega’s, is heel nuttig voor een goed functionerend team. In deze blog gaan we een stap verder: we verkennen hoe talentontwikkeling op creatieve manier kan worden ingezet om eigenaarschap over je doelen te krijgen. Is innovatie een belangrijke waarde in jouw carrière en binnen jouw (technische) organisatie? Dan is dit artikel voor jou.

Van theorie naar praktijk

Heb je je al eens verdiept in de theorie achter talentontwikkeling? De schijnbaar lastige brug van theorie naar praktijk begint met een simpele stap: het moment waarop je inzicht in elkaars talenten krijgt en ineens wederzijds begrip ontstaat. Dat kan in een teammeeting zijn of tijdens een goed gesprek. Van belang is dat jullie hier zelf voor kiezen. Het gaat om eigenaarschap én afstemming met elkaar, vooral in dynamische teams waar de samenstelling regelmatig verandert. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Afstemming in teamverband gaat net als in een band

Als muzikant en lid van diverse bands zie ik veel overeenkomsten met teams in een professionele setting. In een band is afstemming stap nummer één. Samen spreek je duidelijke doelen, een gezamenlijke aanpak en helderheid af om muzikaal en harmonieus te kunnen optreden. Dit geldt net zo goed voor teams op de werkvloer.

Ken elkaars talentenpalet

In zowel muziek als in professionele teams is het kennen van elkaars talenten belangrijk. Wie ben jij en wie is de ander? Leer elkaars talentenpalet kennen. Het gaat niet alleen om wat je zelf kunt, maar ook om wat je collega’s aan unieke vaardigheden inbrengen. Ben jij niet zo creatief? Of juist precies en accuraat? Beide talenten kunnen je helpen om je doelen te bereiken. Of ze nu van jou zijn of van een ander teamlid.

De creatieve benadering en het voordeel

Creativiteit, gedefinieerd als ‘flexibiliteit’ binnen TMA, is een belangrijk talent. Flexibiliteit betekent hier hoe je omgaat met veranderingen en onverwachte situaties. Een flexibele collega is in feite creatief in het vinden van oplossingen en het aanpassen aan nieuwe omstandigheden. En guess what? Dit talent draagt ook direct bij aan het nemen van de regie over je eigen doelen. Want op het gebied van innovatie, het overkomen van obstakels, en oplossingsgericht werken draagt creativiteit bij aan het actief en effectief sturen op je ontwikkeling en successen.

Accuraat zijn en hoe je elkaar nodig hebt

Ben jij niet zo creatief en zakt de moed je in de schoenen? Geen nood. Ook het talent ‘accuraat’ is waardevol om je doelen te bereiken. Mensen met dit talent hechten veel waarde aan orde en structuur en zijn belangrijk voor het handhaven van consistentie en precisie binnen een team. Ook zorgt het ervoor dat je duidelijk en realistisch bent in het stellen van je eigen doelen, en werk je ze precies uit. In een technische omgeving of op kantoor is accuraatheid net zo belangrijk als flexibiliteit. Het combineren van beide talenten zorgt voor een krachtig team dat zowel innovatief als betrouwbaar is. Zoek elkaar op.

Het belang van eigenaarschap over je doelen in je team

Als je herkent in één van bovenstaande talenten, is het tijd om de stap naar de regie te zetten. Eigenaarschap betekent verantwoordelijkheid nemen voor je doelen, maar ook ruimte creëren voor talentontwikkeling. In een bedrijf is dit van groot belang: bekijk het grotere geheel en werk samen naar een gemeenschappelijk doel. Dit vereist inzicht in de talenten van jezelf en je teamleden, en het vermogen om deze effectief in te zetten.

Creativiteit en eigenaarschap in de praktijk

We gaan nog even terug naar het voordeel van creativiteit en flexibiliteit. In onze eerdere webinars benadrukten we het belang van ruimte voor creativiteit en eigenaarschap. Dat doen we nu in alle trainingen en workshops. Het gaat niet alleen om het begrijpen van elkaars talenten, maar ook om deze actief te benutten en te ontwikkelen. Talentontwikkeling helpt teams om eigenaarschap te nemen en gezamenlijk grote doelen te bereiken. Het resultaat? Sterkere samenwerking, erkenning van individuele talenten en een bloeiend team dat samen succes behaalt.

De volgende stap zetten

Onze benadering vanuit inzicht in talenten versterkt niet alleen de samenwerking binnen teams, maar stimuleert ook de individuele talenten. Met TMA kunnen teamleden hun unieke bijdragen begrijpen en optimaal benutten. Klinkt je dit als muziek in de oren? Neem dan contact op en meld je aan om de volgende stap te zetten in jouw professionele ontwikkeling, voor jouzelf of voor je team.

Ben je benieuwd hoe TMA jouw team verder kan helpen? Volg dan onze training tot TMA Team Professional. Kijk eens naar onze workshops of neem contact op; we helpen je graag.

Vind je het moeilijk om als leidinggevende je prio’s goed te stellen? Download onze zes tips. 

Ook interessant: Hoe goed is jouw team in staat om zich aan te passen aan de omstandigheden?


Training: TMA Team Professional

Ontwikkel je vaardigheid om een TMA teamsessie te voeren.

Je krijgt tijdens deze training concrete handvatten hiervoor, en maakt kennis met de nieuwe teamrapportage en een aantal werkvormen die je zelf kunt toepassen. Bovendien besteden we aandacht aan het TMA protocol van de TMA teamanalyse training. Alles gericht op een zorgomgeving. Na het volgen van deze training:

  • Weet je de nieuwe teamrapportage optimaal te benutten;
  • Heb je concrete werkvormen die je kunt toepassen binnen jouw teamsessies;
  • Heb je inzicht in het TMA protocol omtrent een teamsessie;
  • Kun je zelfstandig een teamsessie uitvoeren m.b.v. de nieuwe TMA teamanalyse;
  • Ben je in het bezit van het TMA TEAM Professional certificaat

Neem contact op:

CONTACTGEGEVENS voor meer info en adviesgesprek

Laat hier je gegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.