• Hoe je regie over je eigen doelen voert door talentontwikkeling op creatieve wijze in te zetten!

Hoe je als losse professionals toch een team kunt vormen met talentmanagement


Open training ‘TMA TEAM Professional’

Werk jij als professional in een organisatie waar je vooral zelfstandig werkt, dan zeg ik dit: “Zorg dat je elkaar blijft ontmoeten, en goed leert kennen door te elkaars valkuilen en kwaliteiten te ontdekken. Focus op talentmanagement binnen je team. Zo leg je een stevig fundament voor groei en ontwikkeling die gelijk opgaat, én wordt vertrouwen jullie basis voor samenwerking in plaats van concurrentie.” – Rineke de Wit

Rineke de Wit - Teamcoach

In de vorige serie van drie blogs hadden we het over het belang van marge, en van prioriteiten stellen in je professionaliteit. We gaan nu kijken wat talentmanagement kan toevoegen aan betrouwbare teamvorming binnen High Performance Organisaties (HPO’s) met zelfstandig werkende professionals.

Rineke de Wit is teamlid en coach bij Triple Balance, was studiebegeleider HRM aan de CHE, en is TMA (team)professional. Zij vertelt dat ze vaker hoort dat een team van losse professionals vastloopt in de samenwerking binnen HP Organisaties. “Het blijkt een veelvoorkomend probleem te zijn, maar gelukkig biedt talentmanagement een reddingsboei om de samenwerking op korte termijn weer vlot te trekken.”

Een team binnen een High Performance Organization (HPO)

Hoe zit dat? “Vaak wordt er bij beleid gefocust op vijf zogenaamde HPO-factoren, die een organisatie excellent kunnen maken: kwaliteit van management, een open cultuur, continuïteit, vernieuwing en medewerkerskwaliteit. Dat zijn ongetwijfeld belangrijke zaken. Maar soms kennen de professionals die als team binnen een high performance organisatie werken elkaar niet echt door en door, omdat ze onafhankelijk van elkaar bezig zijn. Daardoor kunnen zij dus ook niet volledig op elkaar bouwen, laat staan elkaar vertrouwen. Ze werken dan ieder op hun eilandje. Ik geef een voorbeeld. Ons team binnen Triple Balance bestaat ook uit zelfstandig werkende professionals. Geweldig, want iedereen is goed in wat hij of zij doet en daardoor blijft de kwaliteit op peil. En hoewel we maandelijks een teammeeting hebben, was er weinig tijd om elkaar echt goed te leren kennen. Daarom zetten we al vanaf het begin de Talenten Motivatie Analyse (TMA) in. Doordat iedereen in het team een TMA-analyse heeft gedaan, kregen we diepgaand inzicht in elkaars talenten en drijfveren. Dit vormt nu de basis voor het begrijpen van onze teamdynamiek en het optimaliseren van onze samenwerking.

De kracht van het (er)kennen van valkuilen en zelfinzicht

Het is echter belangrijk om niet alleen de glanzende oppervlakte van talent te zien, maar ook aandacht te schenken aan wat beter kan. Oftewel: elkaars valkuilen kennen, erkennen, accepteren, én zelfinzicht toe te passen. Alleen door dit aan te pakken leg je de fundering voor verdere groei en ontwikkeling. Met een TMA-analyse onthul je niet alleen ieders opvallende drijfveren, maar ook de echte sleutels tot succes, die we ook wel eens treffend ‘deuken’ noemen. Met deuken bedoelen we ervaringen, zelfinzicht, en valkuilen. We moeten namelijk verder kijken dan alleen het talent. Maar juist door aandacht te geven aan deuken en aan dingen die beter kunnen werk je actief aan verdere groei en ontwikkeling.

Frustraties die samenwerking belemmeren

Vaak komen teams vast te zitten door alledaagse frustraties zoals roddelen, mopperen, tijdgebrek, hoge werkdruk, personeelstekort en moeite met grenzen stellen. Dit resulteert in een onduidelijke structuur binnen het team. Ook hier komt de TMA-analyse van pas, als een instrument om deze frustraties te adresseren en op te lossen.

Pyramide van Lencioni: Vertrouwen als fundament

Ik wil je graag op een model wijzen, waar ik veel aan heb gehad. De Pyramide van Patrick Lencioni wijst op het fundamentele belang van vertrouwen als basis voor een succesvol team en biedt ook waardevolle inzichten voor het bouwen aan een HPO-team. Deze gaat uit van een opbouw vanuit vertrouwen en veiligheid, en loopt via constructieve conflicten, commitment, verantwoordelijkheid naar optimale resultaten. Maar als het vertrouwen ontbreekt, wankelt de hele structuur. Daarom is talentmanagement belangrijk: TMA vult deze basis aan door de teamleden te helpen begrijpen wat er onder de oppervlakte speelt, en hoe er gezamenlijk gebouwd kan worden aan een solide fundament met vertrouwen als basis.

Team of losse professionals?

Een belangrijke vraag binnen HPO’s, maar ook binnen gewone organisaties is: wanneer ben je een team? Is dit de groep professionals waarmee je vandaag het projectplan bekijkt en uitwerkt? Of is dit de grotere vaste poule aan collega’s, ook al zie je ze lang niet iedere dag? In beide gevallen is het goed om een gezamenlijk doel, besluitvorming, communicatie, feedback en het kennen én benutten van elkaars talenten in te zetten. Want losse professionals maken nog geen team; het vergt investering in het begrijpen en waarderen van elkaars unieke bijdragen. Daarbij is het ook belangrijk om te benoemen wat je deuken zijn en hoe je hiermee omgaat. Het erkennen en aanpakken van zwakke punten draagt bij aan een gezonde teamdynamiek en aan individuele groei.”

Samenvattend biedt de combinatie van TMA, de Pyramide van Lencioni en de focus op gezamenlijke doelen en talenten een krachtige aanpak om HPO-teams en gewone teams te ontwikkelen. Door in te spelen op individuele drijfveren en het gezamenlijk bouwen aan vertrouwen, ontstaat een vruchtbare bodem voor een succesvolle samenwerking in de organisatie.

Ben je benieuwd hoe TMA jouw HPO-team beter samen kan laten werken? Volg dan onze training tot TMA Team Professional. Of kijk eens naar onze workshops of neem contact op; we helpen je graag.

Rineke de Wit, coach en teamlid bij Triple Balance


Training: TMA Team Professional

Ontwikkel je vaardigheid om een TMA teamsessie te voeren.

Je krijgt tijdens deze training concrete handvatten hiervoor, en maakt kennis met de nieuwe teamrapportage en een aantal werkvormen die je zelf kunt toepassen. Bovendien besteden we aandacht aan het TMA protocol van de TMA teamanalyse training. Alles gericht op een zorgomgeving. Na het volgen van deze training:

  • Weet je de nieuwe teamrapportage optimaal te benutten;
  • Heb je concrete werkvormen die je kunt toepassen binnen jouw teamsessies;
  • Heb je inzicht in het TMA protocol omtrent een teamsessie;
  • Kun je zelfstandig een teamsessie uitvoeren m.b.v. de nieuwe TMA teamanalyse;
  • Ben je in het bezit van het TMA TEAM Professional certificaat

Neem contact op:

CONTACTGEGEVENS voor meer info en adviesgesprek

Laat hier je gegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Heb jij ook zo’n hekel aan online meetings? Download gratis onze 7 tips om een online teammeeting toch leuk te maken! 

Ook interessant: Waarom het belangrijk is om je teamleden te leren kennen met een analyse