Talenten Evaluatie of eerst 4 vragen stellen? Triple Balance

De juiste persoon op de juiste plek: wat levert dat op?

Als leidinggevende weet je als geen ander wat het effect is van mensen die niet in de juiste rol, in de geschikte functie of in een team functioneren. Het kost veel negatieve energie en tijd. Maar wat levert het eigenlijk op wanneer je wel de juiste persoon op de juiste plek hebt zitten? Heb je hier voldoende oog en aandacht voor als leidinggevende? Om erachter te komen, kun je natuurlijk een Talenten Evaluatie afnemen. Prima, maar waarom zou je niet om te beginnen een aantal vragen stellen, die je op weg helpen?

Vier vragen die je helpen rendement te ontdekken

Laatst hoorde ik een directeur zijn waardering uitspreken tegen één van zijn teamleiders. “Jij zorgt altijd voor zoveel rust en overzicht in stresssituaties. Binnen no-time is de rust weergekeerd en kan iedereen weer verder. En dat terwijl op het moment als de problemen ontstaan, het lijkt alsof er heel wat aan de hand is.”

Een enorm compliment! Als er iets misgaat bij de uitvoering van projecten loopt het gevoel voor urgentie in dit team al snel op. Betrokken collega’s beginnen te wijzen en er ontstaat vaak een hoop emotionele ophef. Gelukkig is de teamleider in dit soort omstandigheden in staat rustig en kalm te blijven (talent). Deze stabiliteit is opvallend en zorgt er samen met zijn analytische aanleg (talent) voor dat de feiten op een rij worden gezet. De kern van het probleem wordt meteen benoemd en er ontstaat rust om de situatie op te lossen.

Mensen groeien als talent wordt erkend

Zo mooi dat iemand de waardering krijgt, die klopt met zijn of haar talenten. Veel leidinggevenden doen dat maar sporadisch. Zo’n schouderklopje op basis van een talent is een bevestiging van iemands persoonlijkheid en identiteit. Het doet iets met mensen: ze gaan er rechter van lopen. Als talent wordt erkend, gaat iemand uitblinken en excelleren. Mensen gaan ervan groeien.

Door vier vragen te stellen, ontdek je het rendement van iemands talent:

1) Wat mis je wanneer deze collega vandaag weg zou gaan?

2) Welke waarde voegt deze collega toe, en in welke situatie?

3) Voor welk probleem zou ik deze collega vragen?

4) Wat moet deze collega vooral blijven doen en wat vooral niet?

Ken de talenten van jouw teamleden

Wanneer talent voorziet in de behoefte ontstaat er rendement. Stel je eens voor dat je de talenten van jouw teamleden weet en dat je inzicht krijgt in de behoeften waarin elk talent wil voorzien? Zou dat niet handig zijn? Dit geeft enorm veel inzicht over wat iemands talenten opleveren. Maak daarom, om te beginnen, gebruik van de vier vragen: deze helpen je het rendement van talent te ontdekken.

PS: Wil je meer weten over (team) talenten evaluatie? Neem contact met me op voor een gratis adviesgesprek

Niels IJpma
Teamtrainer en consultant bij Triple Balance

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *