• feedback 6 regels TB

Feedback als motor voor groei in de ICT en Techniek: 6 Regels voor een effectief feedbackgesprek


Lees meer over training & coaching

“Of het nu gaat om feedback tussen collega’s op hetzelfde niveau of tussen leidinggevenden en teamleden, de gever moet zich bewust zijn van de impact van zijn of haar woorden. ” – Rineke de Wit

Rineke de Wit - Teamcoach

Rineke de Wit is teamcoach

Werk jij in de dynamische wereld van ICT en techniek, dan is feedback een onmisbaar instrument voor talentontwikkeling en een goede teamdynamiek. In onze derde workshop ‘Feedback geven en ontvangen’ richten we ons op zowel het geven als ontvangen van feedback, omdat beide vaardigheden essentieel zijn voor professionele groei en sterke samenwerking. Vooral in sectoren waar professionals vaak zelfstandig opereren en onder hoge druk presteren, is het geven van effectieve feedback een kunst die direct bijdraagt aan het succes van teams. Rineke de Wit, teamcoach bij Triple Balance, deelt 6 regels voor een effectief feedbackgesprek.

Het belang van effectieve feedback in ICT en Techniek

In deze sector komen professionals vaak onder druk te staan door strakke deadlines, complexe projecten en continue innovatie. Het is niet ongebruikelijk dat feedback door leidinggevenden of collega’s in een haast wordt gegeven, soms met goedbedoelde adviezen, maar vaak met een potentieel negatieve impact. Denk aan een softwareontwikkelaar die tijdens een sprint review stevige kritiek krijgt, simpelweg omdat de projectleider gefrustreerd is door een te krappe planning. Dit soort situaties kunnen negatieve sporen achterlaten en belemmeren het leerproces en de samenwerking binnen teams.

Daarnaast zijn er uitdagingen als teamleden verspreid werken of wanneer er snel geschakeld moet worden tussen verschillende projecten. Stel je een engineer voor die na een lange nacht werken zijn project overdraagt aan een collega die net een persoonlijke tegenslag heeft gehad. De context waarin feedback wordt gegeven is belangrijk; de timing en toon kunnen de boodschap maken of breken. Daarom is niet alleen het geven, maar ook het ontvangen van feedback een vaardigheid die aandacht verdient om het op de juiste manier te plaatsen en te benutten.

6 regels voor een effectief feedbackgesprek

De impact van feedback geven is enorm. Daarom volgen hier zes essentiële regels voor een effectief feedbackgesprek:

  1. Vraag om toestemming: Voordat je feedback geeft, vraag altijd om toestemming. Dit creëert een sfeer van wederzijds respect en zorgt ervoor dat de ontvanger openstaat voor je boodschap.
  2. Bespreek doel en aanpak: Begin het gesprek met een duidelijke inleiding over het doel van de feedback en hoe je het gesprek wilt aanpakken. Dit helpt om een constructieve toon te zetten.
  3. Creëer een veilige omgeving: Zorg voor een rustige en veilige omgeving waarin open communicatie mogelijk is, zonder afleidingen of druk van deadlines.
  4. Wees je bewust van je eigen houding en emoties: Een effectieve feedbackgever is zich bewust van zijn eigen houding en emoties. Geef feedback met een neutrale en ondersteunende houding, zoals een ingenieur die zorgvuldig de instrumenten kalibreert.
  5. Spreek vanuit de Ik-boodschap: Baseer je feedback op je eigen observaties en gevoelens. Vermijd generalisaties en beschuldigingen die kunnen afleiden van de kern van je boodschap.
  6. Onderscheid feiten en emoties: Maak een duidelijk onderscheid tussen feitelijke observaties en je emotionele interpretaties. Dit helpt om je feedback helder en objectief te houden.

Onzichtbaar gedrag en veelvoorkomende valkuilen

Tijdens de workshop oefenen we ook met positieve benaderingen en gaan we dieper in op veelvoorkomende valkuilen, zoals het geven van feedback op basis van aannames. Het gevaar hiervan is dat de feedback niet aansluit bij hoe de ontvanger zichzelf ziet, wat tot misverstanden kan leiden. In de ICT- en technieksector, waar details en precisie belangrijk zijn, kan het gemakkelijk gebeuren dat bij een overdracht tussen shifts snelle feedback gegeven wordt zonder oog voor de achterliggende factoren. Dit kan resulteren in situaties waarin teamleden elkaar niet volledig begrijpen, met verminderde samenwerking als gevolg.

In een branche die bekendstaat om zijn professionaliteit en autonomie (waarbij goed kunnen communiceren geen vanzelfsprekendheid is), is het belangrijk om feedback te zien als een kans voor groei en verbetering. Werk aan een cultuur waarin feedback niet als kritiek wordt ervaren, maar als een waardevolle bijdrage aan zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling.

De weg naar constructieve samenwerking

Door bewust om te gaan met feedback, leggen we een stevige basis voor een werkomgeving waarin talenten tot bloei kunnen komen en waarin teamleden, zelfs onder druk, effectief en constructief samenwerken. Heb je het gevoel dat jouw team hierbij ondersteuning kan gebruiken of wil je meer leren over feedback geven en ontvangen in deze workshop? Neem dan vrijblijvend contact op; we denken graag met je mee!

Rineke de Wit – Teamcoach en talentcoach bij Triple Balance

Meer lezen over feedback? Lees het artikel: Een succesvolle lerende organisatie? Geef goeie feedback!  

Ook interessant: Hoe goed is jouw team in staat om zich aan te passen aan de omstandigheden?


Training: TMA Team Professional

Ontwikkel je vaardigheid om een TMA teamsessie te voeren.

Je krijgt tijdens deze training concrete handvatten hiervoor, en maakt kennis met de nieuwe teamrapportage en een aantal werkvormen die je zelf kunt toepassen. Bovendien besteden we aandacht aan het TMA protocol van de TMA teamanalyse training. Alles gericht op een zorgomgeving. Na het volgen van deze training:

  • Weet je de nieuwe teamrapportage optimaal te benutten;
  • Heb je concrete werkvormen die je kunt toepassen binnen jouw teamsessies;
  • Heb je inzicht in het TMA protocol omtrent een teamsessie;
  • Kun je zelfstandig een teamsessie uitvoeren m.b.v. de nieuwe TMA teamanalyse;
  • Ben je in het bezit van het TMA TEAM Professional certificaat

Neem contact op:

CONTACTGEGEVENS voor meer info en adviesgesprek

Laat hier je gegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.