5 reality checks voor hybride leidinggeven - Triple Balance

5 reality checks voor hybride leidinggeven

Even langs je medewerkers lopen? Dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. We geven steeds meer leiding in hybride vorm; deels live en deels online. Die verandering vraagt om een meer intentionele manier van leidinggeven. Je wilt immers in verbinding blijven met je medewerkers en hun betrokkenheid stimuleren. Zeker in branches waar het moeilijk is goede mensen te vinden en te behouden. Of denk aan internationale bedrijven. Op die werkplekken is het meer dan ooit van belang de benodigde aandacht te geven aan medewerkers.

Doe een reality check: zet je prioriteiten scherp!

Veel leidinggevenden willen goed voor hun mensen zorgen. Maar door een drukke agenda en hoge verwachtingen van het management zijn ze vaak te weinig bewust bezig met hun medewerkers. Terwijl leidinggeven een vak is, een kerntaak. Hoeveel procent van je werk gaat daar nou eigenlijk in zitten? Medewerkers zijn echt belangrijk, en daar staan we als leidinggevenden vaak onvoldoende bij stil. De volgende vijf reality checks helpen de boel weer scherp te zetten.

  1. Ze begrijpen wel dat ik druk ben. Misschien is dit deels waar. Maar bedenk dat medewerkers letten op waar jij jouw tijd in investeert. Jouw tijd gaat naar datgene wat je het meest waardeert, en dat is belangrijker dan al het andere…. Zoals bijvoorbeeld jouw medewerker.
  2. Ze weten wel dat ze nodig zijn. Ook dit is wellicht waar. Maar medewerkers hebben het ook nodig te horen wat ze betekenen voor de organisatie en voor jou! Nuttig zijn is een grote motivator.
  3. Ze weten wel hoe ik over ze denk en dat ik ze waardeer. Wanneer mensen zich gewaardeerd voelen, neemt hun betrokkenheid enorm toe (als een raket). Geef je wel regelmatig complimenten?
  4. Ik geef mijn mensen veel vrijheid. Mensen vrijheid geven om hun taken te doen, zeker wanneer ze taakvolwassen zijn, is een motiverende factor. Maar de valkuil om te denken als leider ‘ik geef ze veel vrijheid’ kon wel ook wel eens contraproductief werken. Krijgen je medewerkers wel genoeg richting? Zijn hun taken wel duidelijk?
  5. Mijn mensen weten wat ze moeten doen en wat ik van ze verwacht. Ook dit is een halve waarheid. Verwachtingen afstemmen gaat niet vanzelf en is vaak minder goed afgestemd dan we denken. Zit jij regelmatig met je medewerkers om jouw verwachtingen scherp te krijgen?

Deze 5 gedachten zijn mensen eigen. Ik herken ze zelf ook. Heel normaal, met name in tijden van stress en deadlines. Dan ligt het aan het talent van leidinggevenden om hun mensen binnenboord te houden. Zo sprak ik laatst met een directeur van een digitaal marketing en softwarebureau, waarbij vrijwel iedereen thuis werkt. Heerlijk voor de developers en degenen die veel denkwerk en inhoud geven aan de diensten en producten. Maar wanneer je alleen maar thuis werkt, blijft alleen het salaris nog over als motivator. En op lange termijn motiveert dat te weinig. Men mist de leuke sfeer op kantoor, nieuwtjes van collega’s, even samen een lunchwandeling, de tafeltennistafel. Hoe houd je deze mensen nog binnen de poort in een ‘war for talent’?

Verbindtalent en afstemtalent

Check je gedachten over hoe je jouw drukke agenda rechtvaardigt. Plan het goede gesprek weer in met je mensen en stem af waar ze blij van worden. Kijk naar je eigen talenten en gebrek aan talenten. Vanuit Triple Balance werken we talentgericht en de belangrijkste talenten om betrokkenheid en verwachtingen goed te blijven stimuleren zijn: Verbindtalent en Afstemtalent. Verbindtalent heb je nodig om in verbinding te blijven, taken onderling af te stemmen om een gezamenlijk doel te bereiken. Afstemtalent is nodig om samen op één lijn te blijven, ook met de rest van de organisatie. Boor jij deze talenten voldoende aan?

PS: Nieuwsgierig geworden? Download dan hier de 5 tips voor hybride leidinggeven.

Niels IJpma
Trainer en coach bij Triple Balance

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *